Rado biste uživali u okusu sladoleda, no kupovne ne konzumirate jer sadrže mlijeko, jaja i šećer to ne znači da se sladoleda morate odreći.
Dobra je vijest ta da i sami kod kuće možete napraviti izvrsne veganske sladolede, i to od svega nekoliko sastojaka. Za to vam nije potreban čak ni aparat za sladoled, nego samo multipraktik ili blender malo veće snage.
Za neke od ovih ledenih delicija trebaju vam svega dva sastojka, banane i borovnice. Zamrznuta banana uvijek vam može poslužiti kao baza za veganski sladoled zbog neutralnog okusa, ali i zbog prirodne slatkoće kojom može savršeno nadomjestiti šećer.
Ako vam slatkoća banane nije dovoljna da biste maksimalno uživali u sladoledu, slobodno dodajte neki zdravi zaslađivač, poput javorovog sirupa. Takođe, pazite na to da bananu narežete na ploške pa je tek onda zamrznete jer tako ćete je lakše izmiksati u multipraktiku ili blenderu.
Zamrznute banane možete kombinovati, s maslacem od kikirikija, bobičastim voćem, poput jagoda, borovnica i malina, orašastim voćem, komadićima veganske čokolade, ekstraktom vanilije, kokosom…
Isprobajte ove jednostavne recepte, koji će vas uvjeriti da i veganski sladoledi mogu biti jednako ukusni i osvježavajući kao i oni klasični, ali su pritom i puno zdraviji. A zatim slobodno smišljajte i vlastite varijante sladoleda od vama omiljenih okusa, kojih zaista može biti bezbroj.
Sastojci:
4 velike banane
2 šoljice zamrznutih borovnica
Priprema:
Ogulite banane te ih narežite na ploške. Rasporedite ih u posudu obloženu papirom pa prebacite u zamrzivač na oko 25 minuta. Stavite zamrznute ploške banane i borovnice u blender ili multipraktik pa miksajte minutu-dvije tako da dobijete smjesu sličnu sladoledu. Sladoled možete posuti komadićima kokosa ili cijelim borovnicama.
Sladoled možete odmah poslužiti, a volite li da se dobro zamrzne, prebacite ga u zamrzivač na nekoliko sati. Varijanta: ako preferirate čokoladni okus, umjesto borovnica u multipraktik možete ubaciti sirovi kakao u prahu pa ga izmiksati s bananama.
Visocani.ba/Visoko.co.ba/nezavisne.com