Gastro

Pjenasta pogača

Sastojci:

800 g brašna

500 ml mlijeka

1 jaje

50 ml maslinovog ulja

20 g kvasca

1 kašičica šećera

malo soli

Za premaz:

1 žumance

kašika mlijeka

malo ulja

sjemenke

Priprema:

Rastopiti kvasac u mlakom mlijeku, dodati šećer da zapjeni. Dodati jaje, ulje i malo žicom umutiti. Dodati ostatak mlijeka, brašna,  soli i miješati varjačom. Dodati sve brašno i zamijesiti glatko tijesto, pokriti folijom i krpom da odmori 30 minuta na sobnoj temperaturi. Tijesto izvrnuti na sto koji ste malo namazali uljem. Isjeći ga na četiri jednaka dijela i jedno manje. Loptice obraditi rukom i pokriti krpom. Veće lopte razviti u kvadrat, isjeći po sredini na trake, ne sasvim do kraja. Odozgo urolati u kiflu i saviti u krug. U sredinu staviti male loptice od tijesta. Redati u okrugli pleh 28 cm prečnika koji ste podmazali uljem. Pogaču odmoriti pa je premazati žumancetom, u koje ste stavili kašiku mlijeka i malo maslinovog ulja. Posuti susamom i krupnom solju. Peći na 180 stepeni 50-60 minuta.

 

 

 

 

 

 

Visocani.ba/Visoko.co.ba/nezavisne.com

Click to comment

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

NAJNOVIJE

Na Vrh