Bliži se vikend, a ovo je naša slatka preporuka.
Sastojci:
300 g plazma keksa
300 g mljevenog keksa
200 g mliječne čokolade
100 g sjeckanih oraha
100 g mljevenih oraha
100 g suvog grožđa
30 g suvih brusnica
600 ml fante
250 g margarina
100 g šećera u prahu
Ostalo:
200 g šlaga
300 ml mlijeka
Priprema:
Plazma keks izlomiti na manje komade. Mliječnu čokoladu isjeći na sitne komade. Suvo grožđe i suvu brusnicu potopiti na 10 minuta u malo vode ili malo ruma pa ocijediti od tečnosti. U veću činiju staviti lomljeni plazma keks, mljeveni keks, čokoladu, sjeckane orahe, mljevene orahe, suvo grožđe i suve brusnice. Promiješati. Lagano dodavati fantu i miješati. Margarin umutiti, dodati šećer u prahu i dobro izmiksati. Te dvije mase izmiješati i opet dobro izmiksati. Prebaciti na tanjir ili na tacnu, oblikovati tortu i ostaviti da se stegne. Umutiti šlag s mlijekom i ukrasiti tortu.
Visocani.ba/Visoko.co.ba/nezavisne.com