Sastojci za pet osoba
6 – 8 tikvica
2 glavice crvenog luka
1/2 kg mljevenog mesa
3 čena bijelog luka
1 jaje
1 šoljica kuhane riže
Za bešamel:
1 i 1/2 kašika brašna, malo ulja
1/2 l mleka
5 čaša kiselog mlijeka
malo mirođije
začini (so, biber, vegeta)
150 g gaude
Priprema
Mljeveno meso propržiti s crvenim lukom i začiniti. Kad se prohladi, dodati kuhanu rižu, bijeli luk i jaje.
Tikvice oguliti (ako su mlade, samo ih dobro oprati i ostaviti sa korom) i izdubiti im sredinu.
Blago posoliti svaku tikvicu, pa ih puniti filom.
Napraviti bešamel sos (na malo ulja propržiti brašno, ali paziti da ne potamni, pa naliti mlijeko, i ostaviti da provri). Začiniti po ukusu i kuhati ga pet minuta, pa ostaviti da se prohladi.
Tikvice složiti u vatrostalnu posudu, pa ih preliti bešamel sosom. Između tikvica, u sos dodati malo sredine tikvica, koja je ostala kad smo ih izdubili. Posuti mirođijom.
Gaudu (ili neki drugi sir) izrendati, pa posuti preko tikvica. Staviti u rernu i zapeći na oko 180 stepeni, oko 30 minuta. Servirati s kiselim mlijekom.
Visocani.ba/Visoko.co.ba/nezavisne.com