Počela je sezona jagoda pa je pravo vrijeme da napravite i zasladite se ovom prefinom galetom od jagoda
Za tijesto:
300 g brašna (pola glatko – pola oštro)
prstohvat soli
2 kašike šećera u prahu
naribana korica jednog limuna
vanilija ili vanili šećer
150 g maslaca
1 veliko jaje
po potrebi nekoliko kašika hladne vode
Brašno, so, šećer i koricu pomiješati – njima dodati hladan maslac narezan na kockice. Utrljati brzo nalik na mrvice kruha. Tome dodati jedno veliko razmućeno jaje. Brzo povezati, ako nije kompaktno do kraja onda dodati malo vode. Dobro povezano tijesto razvaljati na lagano pobrašnjenom papiru za pečenje, sve premjestiti na lim za pečenje.
Za premaz:
2- 3 kašike pekmeza po izboru
Tijesto premazati pekmezom ali premazati tako da sa svake strane bude oko 2 cm slobodnog tijesta (to će biti preklop). Tako pripremljeno ostaviti sa strane i upaliti rernu da se grije.
Za nadjev:
1 kg jagoda
šećera po želji
limun sok i korica
malo vanilije
3 – 4 kašike gustina
Jagode dobro operite, odrežite im zeleni dio i izrežite ih na komade srednje veličine. Jagodama dodajte šećer, začine i gustin i sve dobro promiješajte. Složite ih po tijestu – po onom dijelu premazanom pekmezom. Čiste krajeve premotajte preko voća kao paketić i stavite u rernu na 180 stepeni oko 30 minuta. Paziti i gledati kad je gotovo – tijesto treba biti keksasto, a voće meko.
Serviranje:
Poslužite uz sladoled od vanilije ili neki vama drag okus.
Visocani.ba/Visoko.co.ba/nezavisne.com