Danas vam donosimo recept za rimske njoke.
Sastojci:
- 1 l mlijeka
- ½ kašičice soli
- 250 g griza
- 150 g parmezana
- 2 žumanca
- 3 kašike maslaca
- 1 prstohvat čilija
- 2 kašike parmezana za posipanje
Priprema:
Sipati mlijeko u posudu, te dodati so i zagrijati do vrenja. Kad se pojave mjehurići, umiješati griz brzo miješajući oko 20 sekundi, pa smanjiti temperaturu i nastaviti miješati dok se ne zgusne. Dodati maslac, naribani parmezan i žumanca brzo miješajući. Prebaciti smjesu u pripremljeni lim za pečenje, ravnomjerno rasporediti i prekriti plastičnom folijom. Ostaviti u frižideru oko pola sata dok se ne stisne. Premazati posudu za pečenje maslacem. Oblikovati kalupima krugove od smjese pa ih složiti u posudu za pečenje. Premazati rastopljenim maslacem i posuti čilijem, te parmezanom. Peći oko 25 minuta u rerni na 200°C.
Visocani.ba/Visoko.co.ba/nezavisne.com