Kada ih jednom probate, stalno ćete ih praviti, stoji u opisu recepta za ruske ćufte.
Dobro poznato jelo u malo drugačijem ruhu naš je današnji prijedlog za ručak.
Sastojci:
mljeveno meso 500 g
crni luk 1 glavica
puter 2 kašike
mlijeko 100 ml
jaja 2 kom
prezle 100 g
za sos:
puter 2 kašike
brašno 4 kašike
goveđa supa 800 ml
vrhnje za kuhanje 200 ml
Priprema:
Izdinstajte sitno sjeckani crni luk na maslacu, pa ga sa masnoćom sipajte u veću posudu. Dodajte mljeveno meso, jaja, mlijeko, prezle i so, pa umijesite smjesu.
Ostavite je u frižideru sat vremena, a zatim rukama formirajte ćuftice, stavite ih u pleh koji ste obložili pek-papirom i pecite ih 20 minuta na 220 stepeni.
Za sos rastopite puter, dodajte brašno, mešajte pet minuta, a zatim lagano sipajte goveđu supu stalno mešajući. Pojačajte temperaturu, dodajte vrhnje za kuhanje i ostavite da provri. Začinite solju i biberom, kuhajte još šest-sedam minuta, dodajte ćufte, pa krčkajte dok se sos ne zgusne, piše Super recepti.
Služite uz pire krompir.
Visocani.ba/Visoko.co.ba/radiosarajevo.ba