Za današnji ručak predlažemo vam da napravite sekeli gulaš.
Sastojci:
- 500 g kiselog kupusa
- 500-600 g svinjskog mesa
- 200-250 g crvenog luka
- 5-10 g crvene slatke paprike
- 15-20 g koncentrata paradajza
- 1-2 čena bijelog luka
- 1-2 kašike šećera
- lovor, timijan
- kumin, čili
Priprema:
Nasjecite meso na kocke, posolite i pobiberite. Nasjeckajte luk na kockice, možete po želji dodati i mrkvu i celer. Sitno nasjeckajte bijeli luk. Popržite meso sa svih strana i izvadite iz posude za pečenje. Na preostaloj masnoći popržite luk, sjemenke kumina (ili kima ako nemate kumin) do zlatne boje, posolite i pošećerite malo. Dodajte vodu, začinite solju i biberom te vratite meso. Dodajte ostale začine (lovor, timijan, još mljeve-nog kumina po ukusu, može i malo čilija). Poklopite, stavite u rernu na 170-180°C oko 60 minuta dok meso ne omekša. Poslužite uz krompir-pire.
Visocani.ba/Visoko.co.ba/nezavisne.com