Savršen spoj čokolade, karamela, kikirikija u ukusnom sladoledu.
Sastojci
SLADOLED
4 žumanjceta
150 grama sećera
250 ml vrhnja za šlag
250 ml mlijeka
KARAMEL
200 grama mekih karamela
5 kašika vrhnja za šlag
150-200 grama kikirikija
GANAŽ
200 grama čokolade
50 ml vrhnja za šlag
Priprema
U serpu stavite mlijeko,vrhnje za šlag i šećer. Zagrijavajte na srednjoj temperaturi.
U drugu posudu mikserom dobro razmutite žumanjca.
Žumanjca dodajte u šerpu sa mlijekom i vrhnjem, te vratite na ringlu i kuhajte uz stalno miješanje dok se zgusne. Ostavite neka se sladoled ohladi do sobne temperature, potom ga istresite u vatrostalnu posudu ili u koju vama odgovara. Stavite u zamrzivač, neka se stegne, oko jedan sat. Povremeno promiješajte sladoled, te zagladite površinu.
Karamele stavite u šerpicu pa na laganu temperaturu.Kada se karamele otope, dodajte slatko vrhnje, pa stalno miješajte dok se sve lijepo poveže. Kada se karamel blago prohladi, izlijte ga na sladoled. Budite brzi, jer će karamel da se stegne brzo jer je sladoled već hladan.
Čim ste izlili karamel, odmah stavite kikiriki. Kikiriki neka bude blago slan.Tek da se osjeti slanoća.Ostavite sladoled u zamrzivač, dok pripremate ganaž.
U šerpicu izlomiti čokoladu, te dodajte vrhnje za šlag. Miješajte dok se sve lijepo otopi i poveže. Maknite sa vatre, te miješajte dok se prohladi. Potom ga izlijte preko kikirikija.
Ostavite sladoled u zamrzivač, da se stegne,potom posluzite.
Visocani.ba/Visoko.co.ba/nezavisne.com