Sastojci:
500 g brašna
250 ml mlijeka
100 ml ulja
2 jaja
1/2 kocke svježeg kvasca
1/2 kašičice soli
5 kašičica šećera
džem (po izboru)
Za premazivanje rolata:
1 žumance
nekoliko kapi ulja
Priprema:
U 250 ml mlakog mlijeka razmutiti kvasac i dodati mu kašiku šećera, pa ostaviti da naraste petnaestak minuta. U brašno dodati nadošli kvasac, jaja, ulje, šećer i so. Umijesiti glatko tijesto. Možete ga miješati dodacima za tijesto uz pomoć miksera. Sjedinjeno tijesto mijesiti još malo na malo pobrašnjenoj podlozi. Tijesto podijeliti na dva dijela (dve jufke), prekriti krpom i ostaviti 45 minuta da naraste. Jufke istanjiti što više može, pa cijelu površinu tijesta obilno namazati džemom. Urolati i redati u podmazan pleh. Rolate premazati žumancem u koje se stavi nekoliko kapi ulja. Peći oko 45 minuta na temperaturi od 200 stepeni. Gotovu štrudlu vrlo malo poprskati vodom, prekriti i ostaviti da se malo ohladi.
Visocani.ba/Visoko.co.ba/nezavisne.com