Gastro

Štrudla sa džemom

Sastojci:

500 g brašna

250 ml mlijeka

100 ml ulja

2 jaja

1/2 kocke svježeg kvasca

1/2 kašičice soli

5 kašičica šećera

džem (po izboru)

Za premazivanje rolata:

1 žumance

nekoliko kapi ulja

Priprema:

U 250 ml mlakog mlijeka razmutiti kvasac i dodati mu kašiku šećera, pa ostaviti da naraste petnaestak minuta. U brašno dodati nadošli kvasac, jaja, ulje, šećer i so. Umijesiti glatko tijesto. Možete ga miješati dodacima za tijesto uz pomoć miksera. Sjedinjeno tijesto mijesiti još malo na malo pobrašnjenoj podlozi. Tijesto podijeliti na dva dijela (dve jufke), prekriti krpom i ostaviti 45 minuta da naraste. Jufke istanjiti što više može, pa cijelu površinu tijesta obilno namazati džemom. Urolati i redati u podmazan pleh. Rolate premazati žumancem u koje se stavi nekoliko kapi ulja. Peći oko 45 minuta na temperaturi od 200 stepeni. Gotovu štrudlu vrlo malo poprskati vodom, prekriti i ostaviti da se malo ohladi.

 

 

 

 

 

 

Visocani.ba/Visoko.co.ba/nezavisne.com

Click to comment

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

NAJNOVIJE

Na Vrh