Za štrudlu sa makom potrebni su vam sljedeći sastojci:
Tijesto:
350 g brašna
1,7 dcl mlijeka
pola dcl ulja
1 čajna kašika germe
1 čajna kašika secera
1 kašičica soli
Nadjev:
200 g mljevenog maka
100 g šećera
1,5- 2 dcl mlijeka – da bude lako za mazanje
po želji mozete dodati vanilin šećer ili rum ili grožđice
jedno žumanjce za premazivanje
Priprema
1. U decilitar toplog miljeka stavite germu i šećera i ostavite da nadođe. Brašno prosijte i u njega stavite so, nadošlu germu, ostatak mlijeka i ulje. Zamijesite tijesto i ostavite da naraste dok mu se volumen ne udvostruči.
2. U šerpici zagrijte miljeko i u njemu otopite secer i u vrelo mlijeko dodajte mljeveni mak. Ko voli nek doda još neke arome…rum, grožđice i sl.
3. Tijesto razvaljajte na tanko možda pola cm i nanesite fil i umotajte u štrudlu. Ostavite da miruje oko 15 min. Premažite umućenim žumanjcem i stavite da se peče na 180 stepeni (ako je sa grijačima, za vruć vazduh 160 stepeni) i peče se oko četrdesetak minuta. S napomenom da smanjite temperaturu na polovini pečenja.
4. Gotovu štrudlu pospite šećerom u prahu. Ovo je mjera za jednu štrudlu dužine velikog pleha… kome treba više neka podupla sastojke!
Visocani.ba/Visoko.co.ba/nezavisne.com