Preporuka

Vruća kupka prije spavanja može poboljšati kvalitet sna i pomoći da brže zaspite

Istraživanje je pokazalo da bi vruća kupka oko 90 minuta prije spavanja mogla pomoći da zaspite u prosjeku 10 minuta brže nego inače, a navodi i brojne dobrobiti za kvalitet sna.

Istraživački tim predvođen Shahabom Haghayeghom, kandidatom za doktorat na Odsjeku za biomedicinsko inžinjerstvo Univerziteta Teksas u Austinu, proveo je sistematsku analizu podataka ocjenjujući istraživanja koja su povezivala kupanje, temperaturu vode i kvalitet sna.

Istraživači su pregledali 5.322 istraživačka rada i upotrijebili desetak za donošenje zaključaka, a izvještaj je objavljen u časopisu Sleep Medicine Reviews.

Prema njihovim rezultatima, kupanje sat-dva, a idealno tačno 90 minuta prije spavanja, u vodi temperature od 40 do 43 stepena celzija pomaže ljudima da ostvare najkvalitetniji san. Kupanje u to vrijeme i uz tačnu temperaturu vode može vam pomoći da zaspite u prosjeku 10 minuta brže nego što je uobičajeno.

Njihov izveštaj pokazao je efekte kako bi toplota tijela mogla utjecati na sposobnost uspavljivanja.

Nalazi su uključivali informacije o početku spavanja tj. koliko vremena treba da se pređe iz potpune budnosti u san, efikasnosti spavanja, količini vremena provedenog u snu u odnosu na ukupnu količinu vremena provedenog u krevetu namijenjenom spavanju i subjektivnom kvalitetu spavanja.

Kada je riječ o nuspojavama, nema ih mnogo, a ističe se da bi tuširanje pretoplom vodom moglo isušiti i iritirati vašu kožu.

 

 

 

 

 

 

Visocani.ba/Visoko.co.ba/klix.ba

Click to comment

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

NAJNOVIJE

Na Vrh