Gastro

Zemičke sa sjemenkama bundeve i grožđicama

Budite danas kreativni jer imamo za vas sjajan recept.

Sastojci:
500g brašna
300ml toplog svježeg mlijeka
50g sirovih, oguljenih sjemenki bundeve
40g putera
21g svježeg kvasca (1/2 kockice)
1 prstohvat šećera
2 jajeta
3 kašičice meda
100g tamnih grožđica
1 prstohvat soli
Priprema
Otopiti kvasac u 50ml mlijeka zajedno s prstohvatom šećera i ostaviti ga da zamiriše.

Sipati brašno u posudu i u njemu oblikovati udubljenje. U to udubljenje razbiti jedno jaje, dodati med, rastopljeni puter i preostalo mlijeko. Dodati i mirišljavi kvasac. Posuti solju i postupno zamijesiti glatko i elastično tijesto, koje se ne lijepi za prste.

Sitno isjeckati sjemenke bundeve i malu količinu odvojite. Preostale isjeckane sjemenke pomiješati sa grožđicama i posuti ih po tijestu. Ponovo premijesiti tijesto. Prebaciti ga u čistu posudu i ostaviti da naraste, sve dok se njegov obim ne udvostruči.

Podijeliti tijesto na 8 dijelova i od svakog oblikovati kuglu. Složiti kugle u pleh obložen papirom za pečenje, dovoljno odvojene jedne od drugih. Pokriti ih krpom i ostaviti da odstoje 30-40 minuta.

Namazati zemičke razmućenim jajetom i posuti ih ranije odvojenim sjemenkama bundeve. Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni (na vrelom vazduhu) 12 minuta.

 

 

 

 

Visocani.ba/Visoko.co.ba/nezavisne.com

Click to comment

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

NAJNOVIJE

Na Vrh