Britanska nutricionistica Rhiannon Lambert kaže kako su banane, neovisno jesu li zelenkaste, srednje zrele ili jako zrele – odličan izvor kalija i drugih hranjivih tvari.
Banane se beru zelene, a počinju sazrijevati čim su ubrane jer dolazi do oslobađanja etilena, prirodnog plina koji ubrzava sazrijevanje. Kada su obješene na kuki ili špagi, tada se proces sazrijevanja usporava.
To je razlog zašto trgovci na tržnicama često banane drže na špagi. Također, na taj način, držeći ih podalje, štite ostalo voće koje prodaju – da etilen iz banana ne bi ubrzao njihovo kvarenje.
Najlakši način da vam banane u domu potraju duže, a ne istrunu, je da ih kupite zelene. Banane se beru zelene i vremenom sazrijevaju, pa ako ih nećete odmah sve pojesti, u trgovini kupite nekoliko žutih i nekoliko zelenijih banana.
Nedovoljno zrele banane sadrže manje šećera i ljudi koji imaju dijabetes, trebali bi birati one pomalo zelenkaste. Naime, što je banana više zrela, škrob u njoj se više pretvara u šećer. Upravo škrob je odgovoran za duži osjećaj sitosti.
– Istraživanja pokazuju da nedovoljno zrele banane čini 80 do 90 posto ugljikohidrata koji se, kako banane sazrijevaju, mijenjaju u slobodne šećere. Zato je bolje da ljudi koji pate od dijabetesa jedu manje zrele banane – objasnila je Rhiannon Lambert, a prenosi Insider.
Visocani.ba/Visoko.co.ba/fokus.ba