Politika

Ovjerava li danas Vijeće vizu za Sjevernu Koreju?

Za danas je najavljena 3. sjednica Općinskog vijeća Visoko, osim tema o Budžetu i realizaciji kredita za vodovod za koji još nismo sigurni imamo li vodu čeka nas i odluka koja će odrediti put novoformirane većine. Idemo li u medijski mrak Sjeverne Koreje i okrećemo brojčanik u nazad vraćajući se u doba kad na sjednicama Vijeća nije bilo predstavnika medija ili ćemo zadržati kakav takav standard transparentnosti.

Istina je da nijedan opći pravni akt Općine (Statut, Poslovnik OV i sl.) ne reguliše pitanje TV prenosa sjednica. Međutim pozitivna je praksa da se građanima Općine daje mogućnost da gledaju nastupe svih 25 vijećnika i da slušaju sve njihove riječi te da sami procijene da li je neko vrijedan svog mandata.

Na 2. sjednici Vijeća me je zaprepastila inicijativa jedinog vijećnika Demokratske fronte koji predlaže da se o sjednicama pravi polusatni izvještaj koji bio emitovala RTV Visoko. Svakako je šokantno to da se DF zalaže za potpuno suprotnu praksu u Skupštini ZDK i Parlamentu Federacije. Sjetimo li se da ista ta televizija, iz nebitno kojeg razloga, na dan protesta 7.2.2014. godine nije emitovala Aktuelnosti kao jedinu informativnu emisiju, ili da ta ista televizija nikad nije napravila ni jedan prilog o raspadu Kluba vijećnika SDA u proteklom mandatu i mnogih drugih nelogičnosti postavlja se razumno pitanje, da li takva televizija može napraviti objektivan izvještaj sa sjednica Vijeća.

Jučer sam imao priliku da razgovaram sa jednim visoko pozicioniranim članom DF-a iz kantonalne organizacije koji me je uvjeravao da je na sjednici Kolegija, Nedžad Mehmedagić (podnosilac inicijative) zahtjevao da se sjednice ipak emituju i to u udarnom terminu shvativši svoju grešku te tvrdeći da je inicijativa pogrešno protumačena. Naime cilj je bio da se onemogući politikantstvo za govornicom Vijeća i da se vijećnici „prisile“ da se drže dnevnog reda. Time se mora baviti predsjedavajući Vijeća, a ne televizija koja nije u stanju napraviti ikakav izvještaj o protestima, a kamo li o sjednici Vijeća. Zbog toga ova inicijativa gubi smisao, ako ga je ikad i imala.

Na Božić me je obradovala informacija da su nekoliko intelektualaca i tri građanske stranke (SDP, DF, GS) potpisali Jahorinsku deklaraciju koja kaže: „Uvođenje principa i modela dobrog upravljanja, sa jasno preciziranim zakonskim rješenjima i praksama u smislu otvorenosti institucija vlasti, jednostavnog pristupa javnosti svim javnim informacijama, građanske participacije, učešća civilnog društva u donošenju odluka i kreiranju strategija i politika, te demokratizacija svih političkih procesa.“ Sasvim je jasno da ovakva inicijativa nije u duhu ove deklaracije koja je na stazi ujedinjenja građanskih opcija. U duhu Deklaracije bi bilo da je DF predložio da Općina na svojoj internet ili facebook stranici uživo prenosi sjednice, ali smo očigledno nažalost godinama daleko od toga.

Na kraju, ostaje da vidimo da li će danas postojati većina na sjednici Vijeća koja će podržati ovakvu inicijativu i put Visokog ka Sjevernoj Koreji ili ćemo zadržati kakav-takav status quo. U najgorem slučaju raduje da je Visoko.co.ba pokazao interes da počne uživo prenositi sjednice Vijeća u slučaju da krenemo putem da postanemo sjevernokorejska provincija.

inicijativa-df

Click to comment

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

NAJNOVIJE

Na Vrh
Loading...