Sastojci:
brašno (T-400 ili T-500) 500 g
voda 250 ml
kvasac 25 g
ulje 100-150 ml
so 1,5 kašika
šećer 1 ravna kašika
Priprema:
U 250 ml tople vode dodati jednu ravnu kašiku šećera i 25 g svježeg kvasca. Dodati još dvije kašike brašna i promiješati da se kvasac otopi. Ostaviti da nadođe. Proslijati 500 g brašna u činiji u kojoj ćete da mjesite tijesto. Zatim dodati kašičicu soli i ulje, malo promiješati i dodati kvasac. Tijesto mijesiti oko pet minuta i ostaviti ga da odmori 10 minuta. Zatim ga premijesiti i pustiti da nadođe. Tijesto podijelite na četiri dijela, a onda svaku četvrtinu još na četiri jufkice, tako da dobijete 16 štapića. Od svake jufkice napravite štapić. Ostaviti štapiće da nadođu još 15min. A zatim ih pecite na 200 stepeni.
Pomiješajte kašiku soli sa dvije kašike brašna i pet kašika vode. Sjediniti smjesu i politi po štapićima nekoliko minuta prije kraja pečenja.
Visocani.ba/Visoko.co.ba/nezavisne.com