VIJESTI

U Visokom ipak pet kandidata za gradonačelnika

Nakon što je 08.07. istekao rok za podnošenje kandidatskih listi za učešće na Lokalnim izborima, koji će biti održani u nedjelju, 6. oktobra zvanično su poznata i sva imena kandidata za gradonačelnika Visokog. Ranije su svoje kandidature istakli Mirza Ganić (SDA), Adnan Delić (SDP), Dario Pekić (Snaga Naroda), a prije isteka roka za prijavu kandidature su obznanili i Elvedin Šabanović (NAPRIJED!) te Mirnes Fatić (NiP).

Nakon dugo vremena u Visokom imamo veći broj kandidata za gradonačelnika, a na prvi pogled odmah možemo i da primjetimo kako “Trojka” u našem gradu neće nastupiti zajednički pa tako SDP, NiP i Snaga Naroda imaju pojedinačne kandidate. Suprotno od tri pomenute stranke koje čine vlast na Federalnom i državnom nivou na izborima se prvi put pojavljuje i stranka NAPRIJED! čiji je osnivač Šemsudin Mehmedović i čiji predstavnici u Visokom su dugo pregovarali i bili dio tzv. “udružene opozicije” koja se na kraju raspala, a u novonastalim okolnostima i ova stranka je odlučila da ima svog kandidata.

Bit će interesantno vidjeti i koga će podržati stranke koje nemaju svoje kandidate za gradonačelnika i čiji je fokus samo na Gradskom vijeću Visoko. Prije svega ovdje se misli o Demokratskoj Fronti (DF) i Stranci za BiH (SBiH), dva politička subjekta koja su na višim razinama vlasti u koaliciji sa SDA.

Aktuelni gradonačelnik Mirza Ganić je prije četiri godine uz protukandidate Darija Pekića i Amru Babić osvojio 10.501 glas i sa tim izbornim kapitalom ulazi u borbu za obnovu mandata. Politička karijera Ganića do sada bilježi mandate u Gradskom Vijeću Visoko, Skupštini ZDK, Federalnom parlamentu i na poziciji premijera ZDK.

Dario Pekić je aktuelni savjetnik Rame Isaka ministra FUP-a i osnivača političkog subjekta Snaga Naroda. Prije toga bio je ministar MUP-a u Vladi ZDK, a dvije godine je bio i vijećnik u Gradskom vijeću Visoko. Prije četiri godine na lokalnim izborima u utrci za mjesto gradonačelnika dobio je 1.462 glasa.

Adnan Delić do sada nije bio kandidat na izborima u Visokom, u borbu za poziciju gradonačelnika kao kandidat SDP-a dolazi iz Agencije za nadzor osiguranja FBiH.

Elvedin Šabanović kao kandidat pokreta NAPRIJED! ima političko iskustvo kroz četverogodišnji mandat u Gradskom vijeću Visoko tada kao član A-SDA, a kasnije i kao nezavisni vijećnik.

Mirnes Fatić kandidat NiP-a u nekoliko navrata je bio vijećnik u Gradskom vijeću Visoko kao član BPS-a. Nakon što je prešao u NiP prije dvije godine okušao se u borbi za mandat u Federalnom parlamntu i nije uspio. Na Lokalnim izborima prije četiri godine bio je nosilac BPS-a na listi za Gradsko vijeće Visoko i osvojio 185 glasova što nije bilo dovoljno za dobijanje mandata.

Centralna izborna komisija BiH u skladu sa rokovima utvrđenim u navedenom Uputstvu izvršit će provjere i ovjeriti kandidatske liste i kandidate koji ispunjavaju zakonom propisane uslove, nakon čega će do 28. augusta 2024. ovjerene kandidatske liste objaviti u službenim glasilima, medijima i internet stranici www.izbori.ba, najavljeno je iz te institucije.

Visoko.co.ba

NAJNOVIJE

Na Vrh