VIJESTI

Od 577 pregledanih u ZDK, na koži 39 osoba promjene koje zahtijevaju dalju dijagnostiku

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica u saradnji s Ministarstvom zdravstva Zeničko-dobojskog kantona pokrenuo je tokom maja i juna sveobuhvatan Program ranog otkrivanja zloćudnih tumora kože na području tog kantona.

Glavni cilj ovog programa je bio podizanje svijesti javnosti o važnosti redovnih dermatoloških pregleda te pružanje mogućnosti svim građanima ZDK na pristup besplatnim, stručnim pregledima. Program je naglasio važnost preventivnih mjera, poput korištenja zaštitnih krema, nošenja odgovarajuće odjeće i izbjegavanja prekomjernog izlaganja suncu, saopćeno je iz INZ-a.

– Tokom mjeseca maja i juna pregledi su se odvijali u osam općina i gradova ovog kantona. Kroz ovu inicijativu, specijalisti dermatologije koriste dermatoskop – specijalizirani alat koji omogućava detaljan pregled kože i otkrivanje potencijalno opasnih promjena na koži. Tokom pregleda, dermatolozi pregledaju mladeže i druge promjene na koži, te savjetuju pacijente o daljnjim koracima ukoliko primijete nešto sumnjivo. Pregledi su bili otvoreni za sve građane, a posebna pažnja se posvetila onima koji su u većem riziku, kao što su osobe sa svijetlom puti, one koje imaju veliki broj madeža, ili one koje su često izložene suncu zbog posla ili rekreacije – ističe dr. Elma Kuduzović, rukovoditeljica Odjeljenja za promociju zdravlja u INZ.

U toku 26 radnih dana standardnim kliničkim pregledom kože i pregledom pomoću dermatoskopa pregledano je 577 osoba u osam gradova i općina ZDK. Obradom statističkih podataka kod 39 osoba su otkrivene promjene koje su zahtijevale dalju dijagnostičku obradu.

Postavljena je sumnja na bazocelularni karcinom kod 23 osobe – ovo je najčešći oblik zloćudnih tumora kože, ali ujedno i najmanje opasan. Sumnja na planocelularni karcinom postavljena je kod sedam osoba – riječ o drugom najčešćem obliku zloćudnih tumora kože, jer se može proširiti u limfne čvorove i ostale organe. Kod pet osoba je postavljena sumnja na melanom, za čiji nastanak najvažniji su okolišni faktori, odnosno UV zračenje i genetska komponenta.

U toku septembra pregledi će se održati u još tri općine na području Zeničko-dobojskog kantona, rečeno je u Institutu.

Fena / Visoko.co.ba

NAJNOVIJE

Na Vrh