Nezamjenjiv u ishrani, crveni luk sadrži mnoštvo korisnih sastojaka, zbog čega je izuzetno djelotvoran kod određenih zdravstvenih tegoba.
Prije svega se pokazao efikasnim u sprečavanju ateroskleroze, odnosno zakrečavanja krvnih arterija. Da bi se postigao željeni efekat, trebalo bi konzumirati srazmjernu mešavinu soka crvenog luka i meda, odnosno – koliko soka toliko i meda. Mješavinu treba uzimati svakoga dana tri do četiri puta po kašičicu, dok ne osjetite poboljšanje.
Ovako spremljen crveni luk je dobar i protiv kašlja, a u iste svrhe odlične rezultate daje i onaj pečen na maslinovom ulju ili kuvan u mlijeku. Svjež sok je djelotvoran kod ispiranja upaljene sluzokože usne duplje i nosa, kao i za inhalaciju sinusa. Sok se koristi i za jačanje korijena kose, tako što se utrljava u korijen vlasi.
Inače, najpozitivniji efekat na ukupno zdravlje crveni luk postiže u sirovom stanju, dok mu se dejstvo prženjem ili kuvanjem umanjuje. Zato ga treba konzumirati u svježem stanju, kao obavezan sastojak raznih salata.
Visocani.ba/Visoko.co.ba/nezavisne.com