Nekada su se na našim tanjirima šepurile kao neizostavni dio nedjeljnog deserta nakon ručka ili su bile dio ponude u poslastičarnicama. Danas malo zapostavljen, ali ništa manje voljen delikates, princes krofne, poznate i pod imenom princeze ili profiterole, zaslužno nose titulu aristokratije među kolačima.
Vazdušaste i kremaste, princes krofne su francuska poslastica koja je vremenom počela da se pravi u cijelom svijetu, a osnovu ovog slatkiša čine pufnice od kuvanog tijesta punjene različitim filovima ili prelivene finim sosom te posute šećerom u prahu.
Prema pisanju Oksfordskog rječnika engleskog jezika, riječ profiterole pozajmljena je iz francuskog jezika, a koristi se u receptu iz 1604. godine za potaž s profiterolama u kojem se krofne kuvaju u bujonu od badema i potom serviraju s kokosom ili tartufima.
Ipak, gastronomska enciklopedija “Larousse” kaže da je tijesto za krofne prvi izumio šef kuhinje Katarine de Mediči 1540. godine, kada je kao dio svadbene svite gospodarice iz Toskane otišao u dvorac vojvode orleanskog (koji će kasnije postati francuski kralj Henri Drugi) i napravio tijesto za slatkiše po imenu pâte à popelin, kasnije promijenjenog imena u pâte à choux. Tada je nastao desert oblika poput ženskih grudi po imenu popelin, a kasnije u 19. vijeku i profiterole.
ZANIMLJIVOSTI
Šveđani su poznati po najkreativnijim receptima za princes krofne. U ovoj zemlji postoji čitava tradicija koja nalaže koja boja princes krofni je prikladna za koji praznik – žuta za Uskrs, crvena za Božić, bijela za svadbe, a princes krofne sa dodatkom narandže za Noć vještica.
Svake treće nedjelje septembra u Švedskoj obilježeva se Nedjelja prices krofni i tada se mogu jesti najbolje prices krofne na svijetu, svih boja i različitih ukusa.
RECEPT
SASTOJCI:
Tijesto
100 ml ulja
200 ml vode
6 kašika brašna
3 jaja
Fil
200 ml slatke pavlake
3 žumanca
300 ml mlijeka
3 kašike šećera
3 kašike brašna
1 vanilin-šećer
PRIPREMA:
U šerpu sipajte vodu i ulje i sačekajte da smjesa provri. Kada je smjesa gotova, u nju dodajte brašno i mutite mikseorm. Smjesa treba da bude gusta. Ostavite je da se ohladi i pređite na pripremu fila. U šerpu ulijte 200 ml mlijeka.
U drugoj posudi umutite žumanca, šećer, vanilin-šećer, brašno i 100 ml mlijeka. Smjesu dodajte u mlijeko i kuhajte kao kada kuhate puding. Fil ostavite da se ohladi, a kada se bude prohladio, u njega dodajte izmućenu slatku pavlaku te sve sjedinite špatulom.
U mlaku smjesu za tijesto dodajte jaja i umutite ih mikserom. Smjesu stavite u špric i napravite krofnice te ih stavite da se peku 20 do 25 minuta u rerni zagrijanoj na 200 stepeni, a rernu tokom pečenja ne otvarajte. Kada su pečene, krofne prerežite na pola i napunite ih kremom. Preklopite ih drugim dijelom i ostavite da se ohlade. Dekorišite ih šećerom u prahu.
Visocani.ba/Visoko.co.ba/nezavisne.com