Gastro

Baklava sa mljevenim keksom

Baklava sa mljevenim keksom je naš današnji prijedlog.

Sastojci

12-14 listova kora za baklavu

200 g mljevenih oraha

100 g mljevenog keksa

100 g rendane čokolade

3 kašike šećera

4 kašike griza

100 ml ulja

malo vode

Potrebno je i:

100 ml ulja

50 g putera

sirup:

600 g šećera

1 vanilin šećer

700 ml vode

Priprema

Prvo pripremiti sirup: sve sastojke kuhati oko 20 minuta, pa ostaviti da se sirup ohladi!

Sjediniti mljevene orahe, mljeveni keks, rendanu čokoladu, griz, šećer,100 ml ulja i malo vode ili soka od limuna.Sve dobro sjediniti. Otopiti ulje i puter. Pleh premazati puterom.Na radnu plohu staviti koru, posuti sa par kašika otopljenog putera i ulja,preklopiti drugom korom, pa na jedan kraj staviti fil.

Zarolati, pa redati u pleh. Na isti način pripremiti i ostale “rolate”. Izrezati na parčad, pa peći na 200 C, oko 40 minuta.

Pečenu baklavu preliti hladnim sirupom. Kad se ohladi poslužiti.

 

 

 

 

 

 

Visocani.ba/Visoko.co.ba/nezavisne.com

Click to comment

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

NAJNOVIJE

Na Vrh