VIJESTI

Bivši učenik Gimnazije Visoko Senad Alibegović: Usudite se tražiti više

Bivše učenike rado vidimo i ugostimo u našoj školi. Jednog decembarskog dana došao nam je i Senad. U spontanom razgovoru su se podijelile emocije te rodile ideje i dogovori za neke predstojeće projekte Novinarske sekcije. Već na sljedećem druženju Senad nam je uručio vrijedan poklon kako bi olakšao rad naše sekcije.
Bivši urednik GIM-a, školskih novina Gimnazije „Visoko“, koji je izgradio više nego zavidnu međunarodnu karijeru u komunikacijskom sektoru, dobitnik Nagrade za ravnopravnost i dvostruki TEDx govornik, Senad Alibegović je s nama podijelio crtice iz svoga života, sjećanje na gimnazijske dane i dao savjet budućim naraštajima.
GIM: Ko je, zapravo, Senad Alibegović?
Senad: U profesionalnom kontekstu Senad je stručnjak za komunikacije, medije i brending, zaposlen u Authority Partnersu, globalnoj IT kompaniji sa sjedištem u Kaliforniji. Pored toga doktorski sam kandidat i istraživač na Fakultetu za komunikacije Univerziteta u Beču te dvostruki TEDx govornik, govornik, predavač i trener za različite teme i vještine iz oblasti tradicionalnih i digitalnih medija, komunikacija, odnosa sa javnošću te ličnog i employer brendinga. U privatnom kontekstu, Senad je veliki ljubitelj i vlasnik pasa koji svoj život dijeli sa 24 predivna psa. Strastveni sam putnik. Ponosan sin, brat i daidža. Voljen partner. Visočanin, svuda i uvijek.
GIM: Pored svih dobroznanih uspjeha, koji uspjeh smatraš najvećim ili najdražim?
Senad: Moram priznati da postoji jako puno dostignuća u životu na koje sam izuzetno ponosan: od obrazovanja, preko karijere do mog privatnog i porodičnog života. Inače, sve što radim, radim na način da iza tih riječi ili djela mogu stati, u svakom smislu i u svim okolnostima. Jako rano i sa dosta malo godina sam uspio da proputujem skoro cijeli svijet, upoznam izrazito poznate i istaknute ličnosti, dobijem razna priznanja i nagrade te da kroz sve to stičem jako puno znanja i vještina. S tim u vezi, na prvom mjestu, svojim najvećim uspjehom smatram što sam uspio da pored svega toga ostanem dobar i napretku posvećen čovjek koji vodi divan i plemenit život sa ljudima koje volim i koji vole mene. Moram spomenuti i da sam jako ponosan na to što sam dobitnik jednog od najvećih priznanja za ljudska prava u našoj zemlji – Nagrade za rodnu ravnopravnost koju zajednički dodjeljuju Ministarstvo ljudskih prava BiH i Parlamentarna skupština BiH te što sam čak dva puta dobio poziv i bio TEDx govornik. Nevjerovatna, hvale vrijedna iskustva i životni momenti.
GIM: Kakva sjećanja nosiš iz Gimnazije “Visoko”?
Senad: To je jedan od najljepših perioda moga odrastanja i života. Primarno, zato što sam dobio odlično znanje i intelektualnu bazu za sve što je došlo nakon toga: dva fakulteta, dva magistarska, specijalizacija i evo sada i same doktorske studije. Također, cjeloživotne prijatelje i prijateljice i neke od danas meni najdražih i najvažnijih odosa stekao sam upravo u klupama visočke gimnazije. Stoga, sva divna sjećanja i najljepša iskustva počinju upravo ovdje – u Gimnaziji “Visoko”. Obzirom da sam bio dosta aktivan u većini sekcija, vannastavnih aktivnosti te školskih sadržaja, najljepša sjećanja imam upravo iz Novinarske sekcije, koju je tada vodila predivna prof. Alma Skopljak, te znanje koje sam dobio kroz to iskustvo i reference koje su mi kasnije donijele i prva radna iskustva. Vjerovali ili ne, zbog uredničke pozicije školskog časopisa dobio sam i posao na radiju, a kasnije i na televiziji.
GIM: Koja je tvoja poruka mladima, posebno onima koji još nisu sigurni čime će se baviti u životu?
Senad: Ja imam sreću da svoje drugo gimnazijsko iskustvo proživljavam kroz srednjoškolsko obrazovanje moje divne sestrične, tako da je poruka koju njoj stalno ponavljam zapravo i poruka svim mladima. Tražite više! Usudite se tražiti više. Iskoristite sve što vam obrazovni sistem i škola pružaju, pogotovu visočka gimnazija koja važi za jednu od boljih i kvalitetnijih škola u našoj zemlji, ali iskoristite i sve ostale prilike koje se ukazuju: od angažmana u sekcijama, do volonterskog angažmana i rada u neformalnom i NGO sektoru. Samo tako možete da se istaknete od mase, steknete vještine i kompetencije koje nećete naučiti isključivo u udžbenicima te obezbijedite sebi sigurno mjesto na izrazito kompetitivnom tržištu rada i budite najbolja verzija sebe.
Na kraju članovi Novinarske sekcije žele zahvaliti Senadu koji i nakon svih ovih godina nije zaboravio svoju bivšu školu i našoj sekciji poklonio dva laptopa kako bi nam olakšao i poboljšao rad. Tome će svjedočiti i ovogodišnji GIM, koji je nastao upravo na Senadovim laptopima.
Tekst: Novinarska sekcija
Fotografije: Senad Alibegović

NAJNOVIJE

Na Vrh