VIJESTI

(FOTO) Fondacija “APBPS”: Saopštenje za javnost

Proteklih dana intenzivirani su radovi na izgradnji i sanaciji puta u naselju Dubrave, kao i izgradnji fekalne i oborinske kanalizacije. Tokom radova desili su se problemi o kojima želimo da upoznamo javnost, jer je zbog navedenih radova ugrožena sigurnost posjetilaca Arheološko – turističko – sportskog parka „Ravne 2“, a uslijedila je i materijalna šteta, koja u ovim trenucima nije ogromna, ali nastavkom radova na ovaj način i odlaganjem otpadnog materijala, može doći do ogromne štete i oštećenja i uništenja umjetničkih instalacija u najljepšem parku na ovim prostorima.

Tokom pomenutih radova, izvođač radova se odlučio da otpadni materijal koji je posljedica kopanja kanala i uređenja putne dionice, odlaže na lokaciji koja se nalazi tačno iznad parka „Ravne 2“, a velike količine otpada sa divljih deponija, kao i ogromni komadi kamena našli su se u parku, te na svu sreću u tim trenucima nije bilo posjetilaca u tom dijelu parka. Nastavkom radova na ovaj način doći će do pokretanja klizišta koje će uzrokovati ogromnu štetu u parku. O svemu tome smo obavijestili i nadležne institucije od kojih očekujemo brzo djelovanje da se ne bi desila mnogo veća šteta, ali i neke veće posljedice.

Fondacija „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“ je od prvog dana svog postojanja jedan od najvećih partnera lokalne zajednice, pokretač brojnih infrastrukturnih projekata, od kojih smo mnoge i potpuno sami finansirali, zahvaljujući našem radu i angažmanu naselje Ravne je poprimilo obrise modernog naselja sa novim saobraćajnicama, strujom, vodom, plinskim priključcima. I u budućnosti osnova našeg djelovanja će kao i do sada biti bazirana na dobrim odnosima sa stanovnicima naselja koja gravitiraju našim lokacijama, ali i svim Visočanima, jer projekat istraživanja bosanskih piramida je donio brojne benefite lokalnoj zajednici.

Potpuno podržavamo i obradovani smo informacijom da će i stanovnici naselja Dubrave, nakon godina čekanja, dobiti pristojan put, kao i kanalizacionu mrežu, ali smatramo da je djelovanje izvođača radova, firme „Ado Trans“ d.o.o. Visoko nekorektno i ukoliko bude nastavljeno na ovaj način bit ćemo prisiljeni na sve moguće načine zaštiti park „Ravne 2“, za koji podsjećamo da je proglašen i parkom od općinskog značaja.

Fondacija „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“

NAJNOVIJE

Na Vrh