VIJESTI

Otvoreno pismo stanovnika u Naselju Luke: Kako Upraviteljstvo na grbači etažnih vlasnika stanova živi i skupljaju “harač”

Redakcija portala Visoko.co.ba je na svoju adresu dobila “otvoreno pismo” etažnih stanara iz Naselja Luke u Visokom.

Kako su nam napisali, etažni vlasnici stanova u Visokom suočavaju se s nizom problema u vezi s tzv. Upraviteljstvom za održavanje zajedničkih prostorija i uređaja zgrade.

Ova problematika, kako navode, obuhvaća niz pitanja i izazova koji utječu na kvalitet života stanara i održavanje zgrade.

Evo nekoliko ključnih problema:

Samovoljno ponašanje pri odabiru izvođača radova i cijena usluga: Upraviteljstvo/Upravitelj često samostalno odlučuje o izvođačima radova i visini naknade, što može dovesti do nepovoljnih poslovnih aranžmana.

Nepravovremeno angažiranje izvođača za hitne intervencije: Nedostatak brze reakcije na hitne situacije, poput pucanja vodovodnih cijevi, uzrokuje neugodnosti za stanare.

Nedostatak stručnog nadzora: Loša kvaliteta izvedenih radova i njihovo ponovno izvođenje opterećuju etažne vlasnike.

Komunikacijski problemi: Nedostatak pravovremene i kvalitetne komunikacije između Upraviteljstva/Upravitelja i vlasnika stanova.

Nedostatak alternativnih rješenja: Stanari nemaju mogućnost izbora drugog Upraviteljstva/Upravitelja za obavljanje poslova održavanja.

Nestručni odgovori na prigovore: Pismeni prigovori stanara često nailaze na nestručne odgovore.

Samovoljno ponašanje Upraviteljstva/Upravitelja: Ponašanje kao da su vlasnici zajedničkih prostorija, a ne zakonski vlasnici.

Nestručan odabir prioritetnih radova: Neadekvatno odabrani prioritetni radovi (npr. fasade, krovovi) ugrožavaju svakodnevni život stanara.

Visoki i nekontrolirani troškovi hitnih usluga: Neproporcionalno visoki troškovi hitnih usluga opterećuju vlasnike stanova.
Oduzimanje prava vlasnicima: Nedostatak utjecaja na izbor izvođača radova i cijena usluga.

Godišnji izvještaji: Formalni izvještaji o izvršenim radovima i troškovima zahtijevaju ozbiljan inspekcijski nadzor.

Nažalost, unatoč brojnim primjedbama stanara, situacija se nije poboljšala. Postojeće organizacijsko, funkcionalno i kadrovsko stanje zahtijeva ozbiljne promjene kako bi se osigurala bolja kvaliteta upravljanja zgradom. Preispitivanje monopolskog ponašanja Upravitelja je nužno kako bi se zadovoljile potrebe vlasnika etažnih stanova i stanara.

Visoko.co.ba // Redakcija

NAJNOVIJE

Na Vrh