VIJESTI

Pred nama su najprljaviji lokalni izbori do sada, za koga ste?

Ispolitizirani slučaj RK Bosna Ekoenergija samo je dodatno podgrijao atmosferu i na površinu izbacio ono što se već tri mjeseca unazad uveliko dešava daleko od očiju javnosti po sjedištima lokalnih stranaka, privatnim sijelima, “slučajnim” susretima po kafanama i restoranima, džamijama, sportskim klubovima, na vikendicama samoproglašenih visočkih autoriteta …

Nešto više od osam mjeseci je do novih lokalnih izbora, svako imalo ozbiljan ko se bavi na bilo koji način politikom trebalo bi da već ima jasnu sliku i projekciju onoga što želi i čemu se nada kako na mjestu gradonačelnika/gradonačelnice tako i u novom sazivu Gradskog vijeća Visoko. Na početku spomenuti ispolitizirani slučaj RK Bosna Visoko Ekoenergija uz prateća saopštenja za javnost, demantije i komentare po društvenim mrežema u prvi plan su izbacili ime Adnana Delića kao potencijalnog kandidata za mjesto gradonačelnika na izborima koji slijede.

Kako saznaje Visoko.co.ba prvobitno je bilo zamišljeno da Adnan Delić bude nezavisni kandidat predložen od svih opozicionih stranaka koji bi se suprostavio SDA kandidatu po ustaljenoj matrici sarajevske “Trojke”. Međutim odmah na početku bez obzira na razgovore sa predstavnicima lokalnog NiP-a i podršku takvom prijedlogu, naišlo se na kamen spoticanja koji se zove SDP koji ne želi da politički trguje sa NiP-om iz razloga što ih direktno smatraju odgovornim za pad Vlade ZDK na čelu sa Amrom Mehmedić, a ostali su i neriješeni računi oko vraćanja mandata u Domu naroda pa je taj plan odmah i propao.

Sa druge strane NiP kao i u ostatku države želi da vodi glavnu riječ bez obzira što je dobio manje glasova od SDP-a i koji u Visokom u priču za naredne izbore ulazi sa ulogom nekoliko malih stranaka (Platforma za progres, Naša stranka i eventualno DF-om zbog ranijih bliskih odnosa sa aktuelnim predsjednikom). Sa takvim stajalištem i mudrim sondiranjem terena preko onih koji i ne znaju da su poslužili toj svrsi svoju šansu je moguće vidjela Amra Babić bez obzira na budžetsku hladovinu Doma naroda u Federalnom parlamentu i zastupničkom mjestu u Skupštini ZDK, a što prevedeno u novac je više od plate gradonačelnika/gradonačelnice, ali sa sobom nosi slast osvete i revanša za poraz od prije četiri godine.

U takvoj postavci stvari SDP se okrenuo ili bolje rečeno dio Predsjedništva SDP-a se okrenuo Adnanu Deliću sa kojim ukoliko ne postignu dogovor i ne uspiju naći drugog kandidata po preporuci i odluci Kantonalnog odbora SDP ZDK u borbu za poziciju gradonačelnika kandidovat će predsjednika GO SDP Visoko i zastupnika u Federalnom parlamentu Belmina Zukana.

Kada je SDA Visoko u pitanju oni boljeg od trenutnog gradonačelnika Mirze Ganića i nemaju tako da je on za sada i najsigurniji kandidat koji će se pojaviti na oktobarskim izborima u namjeri da osvoji svoj drugi mandat.

Predsjednik DF-a Bajro Fejzić je na “slatkim mukama”. Da li stati uz bivše “ljubičaste saborce” koji su većinom u NiP-u koji u ovom trenutku u Visokom ne znači ništa i ne participira u Gradskom vijeću ili slijediti politiku stranke i Centrale iz Sarajeva u kojoj Demokratska Fronta na svim razinama vlasti ide uz SDA pa tako zajedno čine i aktuelnu Vladu ZDK ili će nas sve iznenaditi pa ponuditi svog kandidata za gradonačelnika. To ćemo vjerovatno najkasnije saznati u odnosu na sve druge političke subjekte.

Dario Pekić, bivši ministar MUP-a ZDK i aktuelni savjetnik FUP-a Rame Isaka prije nekoliko noći osnovao je Gradski odbor “Snage naroda”, stranke koju je utemeljio upravo Ramo Isak u Zenici i potpuno je izvjesno da kao neko sa iskustvom iz kampanje za gradonačelnika od prije četiri godine opet se pojavi u toj ulozi, ako ni zbog čega drugog onda zbog matematičke računice i medijskog prostora koji će mu poslužiti da “napravi” neki mandat u Gradskom vijeću što je prije četiri godine uspio sa NES-om kada su mandate osvojili aktuelni predsjedavajući GV Visoko Nikola Pekić i Nedim Hurem.

Od prošlih lokalnih izbora do danas mnogo toga se promijenilo u Gradskog vijeću zbog tzv.”preletača”. Trenutno je većinom sastavljeno od SDA vijećnika koji gotovo pa imaju natpolovičnu većinu i samim tim ne treba im niko za donošenje bilo kakvih odluka. SDP ima tri vijećnika i jedina je opozicija, dok je SBB i NiP u međuvremenu “ispario”, jer su im vijećnici ili prešli u SDA ili postali “nezavisni”, ravnomjerno raspoređeni po Klubovima stranaka da ne bi narušavali postojeći sistem. Uloga NES-a je također nedefinisana obzirom da je Nikola Pekić prešao u novu stranku, a Nedim Hurem se još zvanično nije izjasnio želi li se uopšte više baviti politikom.

Ovdje dolazimo i do novoformiranih stranaka iz ZDK koje također najavljuju da će imati svoje kandidate u Visokom na listama za Gradsko vijeće i vjerovatno u koaliciji sa drugim strankama podržavati nekog od kandidata za gradonačelnika/gradonačelnicu. Prije svega tu mislimo na pokret “NAPRIJED” koji je osnovao u Tešnju Šemsudin Mehmedović kao i na stranku “POKRET” koja također najavljuje učešće na izborima u Visokom, a koja je osnovana u Zenici na čelu sa skupštinskim zastupnikom i predsjednikom Alenom Kapkovićem uz kojeg je i aktuelni ministar u Vladi ZDK Adnan Šanbani koji je ujedno i potpredsjednik stranke.

Bilo kako bilo igre mogu da počnu, oni koji ne razumiju ovu simpatičnu igru borbe za moć na lokalnom nivou, uvijek se mogu opustit u “Zadrugu”, “Zvezde Granda”, neku tursku seriju na Hayatu, kuhanje na OBN-u ili vrijeđanje svega i svačega po društvenim mrežama ali sa lažnih profila jer su oni pravi podložni tužbama.

A ako se po jutru dan poznaje, i ako smo dijelom u pravu za potencijalne kandidate, bit će ovo do sada najprljavija kampanja koja će na površinu izbaciti svu prljavštinu godinama guranu pod tepih, a što je svakako dobro za Visoko koje se mora konačno suočiti sa tim političkim recidivima. Sve izvan toga je letargija i nazadluk.

Visoko.co.ba

NAJNOVIJE

Na Vrh