VIJESTI

VIDEO / Skupština ZDK-a: Usvojeni finansijski planovi Službe za zapošljavanje i ZZO-a

Zasjedala je Skupština Zeničko-dobojskog kantona, a finansijski planovi Službe za zapošljavanje i Zavoda zdravstvenog osiguranja, koji su u prethodnom periodu i bili sporni, sada su usvojeni. Podsjećanja radi, finansijski planovi ovih institucija mogli su biti razmatrani na Skupštini i početkom januara, ali su, jer ih je povukla premijerka Amra Mehmedić, razmatrani tek danas, a zbog istjecanja odluka o privremenom finansiranju, njihovo usvajanje bilo je neophodno kako tim ustanovama ne bi bio onemogućen rad.

Finansijski plan Službe za zapošljavanje ZDK-a za tekuću godinu iznosi 25 miliona i 845 hiljada maraka, te su u istom iznosu planirani i rashodi te ustanove.

„Prema našim procjenama, ovaj finansijski plan je dovoljan da Služba može izvršiti sve obaveze na vrijeme, kao i da zadrži likvidnosti“, kazao je Bruno Jozinović, pomoćnik direktora za ekonomske poslove JU Služba za zapošljavanje ZDK-a.

Kritike su stigle iz NiP-a, što je kulminiralo raspravom na relaciji NiP – SDA – HDZ. Prvi kritikuju način usvajanja uz brojne opaske, dok drugi napominju da se radi o pokušaju smjene aktuelnog direktora Ante Pešića iz HDZ-a BiH prije isteka mandata i uzimanju političkog plijena.

„Ovaj finansijski plan koji smo dobili u materijalima vrijeđa inteligenciju. Ova je služba previše važna i bitna da bi finansijski plan oslikavao ovakvu sliku i za mene je ovo na jednom jako niskom nivou i jako loše i za mene kao zastupnicu neprihvatljivo“, kazala je NiP-ova Amra Babić.

HDZ-ov Ivo Tadić joj je u odgovoru kazao kako je potpuno razumije, ali i da je to sve malo previše lično, osobno i da njene primjedbe ne stoje.

„Ova služba u novom rasporedu treba da pripadne NiP-u. Sva ova kampanja ima za cilj da se stvori atmosfera linča prema trenutnom direktoru i Upravnom odboru“, ustvrdio je SDA-ov Emir Džafić.

No, ipak je većinom glasova finansijski plan Službe za zapošljavanje usvojen, baš kao i budžet Zavoda zdravstvenog osiguranja, težak 250 miliona i 139 hiljada. U odnosu na prethodnu godinu, budžet je veći za više od 14 miliona, pa su i uvećana sredstva na bitnim stavkama za korisnike zdravstvenih usluga.

„Lista lijekova povećana za 4 miliona i 250 hiljada maraka, ortopedska pomagala za 2 miliona i 150 hiljada maraka, liječenje van kantona za 200 hiljada maraka“, naveo je Omer Škaljo, zastupnik SBB-a u Skupštini ZDK-a i direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK-a.

Zastupnici su također razmatrali izvještaje o finansijskoj reviziji ZDK-a i Ministarstva za privredu ZDK-a za 2020. godinu, kao i izvještaj o reviziji Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice za 2021. godinu koje je sačinio Federalni ured za reviziju institucija. Podsjećamo, upravo je nerazmatranje ovih izvještaja proteklih godina bilo predmet kritika CCI-a i dijela tadašnje opozicije koja sada čini vlast.

federalna.ba / Admir Pripoljac / Visoko.co.ba

NAJNOVIJE

Na Vrh