Kolumne

Visoko ne smije zaboraviti ljude koji su se borili na strani antifašista

22. aprila 1945. godine izvršen je proboj iz zloglasnog logora Jasenovac. Proboj je izvršilo 600 od preostalih 1073 logoraša zatočenih u Ciglani, kada su shvatili da ih čeka sigurna smrt, a sam proboj je preživjelo samo njih 117. Istog dana, proboj je izvršilo i 147 logoraša u Kožari, od kojih je preživjelo 11 njih. Za Visoko i njegovu istoriju je jako bitan taj proboj, proboj iz Kožare, jer je jedan od organizatora proboja bio i Visočanin Zahid Bukurević. Naime, on je zajedno sa još šest svojih drugova logoraša dogovorio proboj, a zanimljivo je da su proboj poveli, odnosno započeli upravo Zahid Bukurević i Stanko Gaćeša.

“Početak proboja planiran je za 24. april. Međutim, u noći sa 21. na 22. april zatočenici su čuli eksplozije i videli odsjaj plamena koji je gutao zgrade. Grupa zatočenika (Stanko Gaćeša, Zahid Bukurević, Egon Berger, Albert Atijas-Zekić, Aco Danon, Leon Maestro i rabin Arnold Baš) dogovorili su se da proboj izvrše ranije, odnosno već 22. aprila u 20 časova. Inženjer Demajo pripremio je ekrazit, a braća Moster otrov koji je podijeljen zatočenicima. Desetak je noževa za obradu kože pretvoreno u oružje, a u magacin je sakriven dio alata koji je mogao da posluži kao oružje. Proboj je započeo 22. aprila u 20 časova. Nakon ubistva trojice ustaških stražara, kojima je oduzeto oružje, prva desetina napala je noževima stražu na izlaznoj kapiji logora, a druga ustaše kod glavne kapije. Treća desetina razrezala je žicu na strani logora prema poljima i železničkoj pruzi. Četvrta desetina obavestila je ostale zatočenike o bijegu i potpalila radionice i magacine. Zatočenici su bježali iz logora prema Savi, niz jasenovačke ulice, trčali prema poljima i železničkoj pruzi. Ustaška potjera za odbjeglim logorašima trajala je čitavu noć. Jedanaest zatočenika Kožare preživelo je proboj”, navodi se u informaciji Wikipedije, koja se može pronaći na internetu.

Visoko ne može i ne smije zaboraviti ljude koji su dali svoj doprinos u Drugom svjetskom ratu i borili se na strani antifašista i koji su za tu ideju bili spremni dati i svoj život. Zahid Bukurević je rođen 1919. godine, a bio je jedan od 39 uhapšenih omladinaca u Visokom kobnog 16. aprila 1942. godine. Do tada je bio radnik, fudbaler i član “Sokolskog društva”, ali prije svega antifašista. Nakon saslušavanja u Sarajevu, sproveden je logor Jasenovac, u kojem je boravio do proboja 22. aprila 1945. godine. Umro je 1981. godine te je sahranjen na Gradskom groblju u Visokom.

Zahid Bukurević

Click to comment

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

NAJNOVIJE

Na Vrh