VIJESTI

Ima li rješenja za zagađenje zraka u Visokom: Da li je do vlasti ili geografije?

Piše: Naim K. // Visoko.co.ba 

Protekli dan u Visokom su zabilježenja prekoračenja polutanata u zraku, podaci su do kojih je došao portal Visoko.co.ba.

Polutanti koji su prekoračili granične vrijednosti su sumpor dioksid i prašina, naveli su iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH za naš portal.

Tijekom ove godine održana je tematska sjednica Gradskog vijeća posvećena pitanju aerozagađenja, koju je Klub vijećnika SDP-a tražio još u studenom 2021. godine.

Unatoč tome, javnost u Visokom nikada nije dobila službeni izvještaj o usvojenim zaključcima s navedene sjednice od strane nadležnih iz Gradske uprave.

Početkom ove godine, gradski vijećnik Admir Babić pokrenuo je inicijativu na sjednici Gradskog vijeća za formiranje Operativnog štaba Grada Visoko s ciljem borbe protiv zagađenja zraka. Babić je tada istaknuo da se, sukladno IV Planu interventnih mjera, treba uspostaviti Operativni štab Grada Visoko za suočavanje s aerozagađenjem.

Štab bi zatim razvio program mjera koje bi se primjenjivale u narednim godinama tijekom sezone aerozagađenja (listopad – ožujak).

Nažalost, njegova inicijativa nije prihvaćena.

Sredinom 2021. godine, s ciljem smanjenja aerozagađenja u gradu Visoko i poticanja građana na korištenje prirodnog plina, JP Visoko Ekoenergija d.o.o. Visoko, u skladu s Ugovorom o dodjeli financijskih sredstava za projekt “Čišći zrak u Gradu Visoko” između Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH i JP Visoko Ekoenergija d.o.o. Visoko, objavilo je Javni poziv za odabir korisnika subvencija za troškove izgradnje novih priključaka (do 50 kW) na postojeću distribucijsku plinsku mrežu, u potpunosti sufinanciranih.

Glavni cilj ovog projekta bio je poticanje ekološkog načina grijanja u 134 kućanstva na području Grada Visoko putem subvencioniranja priključaka na plin za stambene objekte koji su povezani s distribucijskom plinskom mrežom.

Gradski vijećnik Admir Babić istaknuo nam je da subvencije nisu bila dio “strategije” trenutne lokalne vlasti i Gradske uprave Visoko u borbi protiv zagađenja zraka u Visokom.

Umjesto toga, pojavio se projekt financiran donacijama, a dobivena sredstva trebala su biti iskorištena u tu svrhu.

“Isto vrijedi i za subvencije za priključke na prirodni plin”, dodao je.

Babić je naglasio da suštinski problem leži ne toliko u nedostatku financijskih sredstava, već u potpunoj odsutnosti političke volje za rješavanjem problema zagađenja zraka u Visokom.

“Zagađenje zraka u Visokom predstavlja problem koji trenutna vlast očito ne želi riješiti. Kada ih pitate o njihovim naporima, spomenut će niz projekata koji su navodno usmjereni na smanjenje zagađenja zraka u Visokom. No, čak i površna analiza ukazuje da se radi tek o običnom političkom marketingu”, izjavio je Babić za Visoko.co.ba.

Naim K. // Visoko.co.ba

NAJNOVIJE

Na Vrh