Nutricionistica je otkrila tajni sastojak koji koristi za kuhanje hrskavog krompira, koji ispeče svaki put do savršenstva.
Laura Ford iz Melbourna podijelila je svoj recept od osam sastojaka na društvenim mrežama pokazujući kako kod kuće pravi hrskave krompiriće.
Koristila je bijeli krompir sa crvenom kožom, ekstra djevičansko maslinovo ulje, maslac, univerzalne začine, sol i biber, svježe listove majčine dušice i, što je najneobičnije, med.
“Ovaj pečeni krompir izazvat će pravu ovisnost. Savršena ravnoteža slatkog i slanog s hrskavim rubovima. Jednostavno ga nećete moći prestati jesti”, napisala je.
Potrebni sastojci
dva kilograma crvenog krompira
dvije kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja
50 g maslaca
začini za sve namjene
sol i bibier
jedna/dvije kašike meda
Način pripreme
Stavite vodu da provri i dodajte krompir. Kuhajte krompir 4-5 minuta dok ne omekša, ali ne i da postane kašast.
Dok se krompir kuha, zagrijte rernu na 200 stepeni. Stavite maslinovo ulje i maslac u tepsiju pecite 2 minute dok se maslac ne otopi. Dodajte krompir i začinite ga, pa dodajte sol i biber. Pazite da se krompir ravnomjerno rasporedi i da se ne preklapa, to će omogućiti maksimalnu hrskavost.
Pecite krompir 30 minuta, a zatim ga okrenite i pecite još 25-30 minuta dok ne postane hrskav. Potom prelijte medom (ili javorovim sirupom) po krompiru dok je vruć.
Visocani.ba/Visoko.co.ba/klix.ba