Politika

RTV Visoko godinama je u službi samo jedne političke stranke, a u posljednje vrijeme jedne političke ličnosti

Dragi građani,

Obraćam Vam se u svojstvu  kandidata za Načelnika Općine Visoko, ali i kao jedan od lidera političke stranke koja participira u Općinskom vijeću.

Iako smo tek na početku izborne kampanje, neki izborni preduslovi kulminirali su do nesnošljivosti. Između ostalog, prva televizijska debata koja je trebala građanima ponuditi kakvu takvu političku sliku svih političkih subjekata koji učestvuju u izborima započela je napuštanjem određenih političkih subjekata.

RTV Visoko godinama je u službi samo jedne političke stranke, a u posljednje vrijeme jedne političke ličnosti. SDA i nezavisni kandidat za načelnika su uzurpirali lokalni javni servis odmah po preuzimanju aktuelnog mandata.

Kolateralna šteta su svi društveni i politički akteri, pa se možemo prisjetiti da je RTV Visoko svojevremeno odbijala objaviti saopštenja političkih subjekata, da su samo SDA, a u posljednje vrijeme samo nezavisni kandidat imali “uređivačku moć” u javnom servisu koji bi trebao biti u službi građana i svih ovdašnjih društvenih aktera. Svi se mi slažemo da Javni servis RTV Visoko sa minusom od oko 800 000 KM mora pretrpiti značajne promjene i bolna rješenja. Ali, zašto SDA Visoko i nezavisni kandidat ne odgovore javnosti kako to da 3 posljednje godine ovo javno preduzeće ne dobija podršku Vijeća, a uporno vodi svoju politiku. Osim toga, friziranje poslovnih izvještaja u kojima se sakriva stvarni gubitak ne pokazuje moć menadžmenta RTV Visoko već politički marifetluk aktera koji imaju stvarnu političku moć u Visokom.

Ja, Refik Kurgaš jedini sam, među kandidatima za općinskog načelnika u Visokom sa najvećim općinskim priznanjem Poveljom Općine Visoko, privrednik koji je bio na čelu jedne od najuspješnijih privatizacija – ovdašnje svinjogojstvo smo pretvorili u vodeću peradarsku industriju u BiH i šire. Ratni sam vojni invalid 90%  i jedan od ratnih starješina sarajevskog ratišta. Vjerujte, veliki je broj stipendija koje sam podijelio iz vlastitih sredstava i ogroman broj društvenih projekata koje sam podržao novčano ili na neki drugi način, a o tome najbolje mogu svjedočiti građani ove općine.

Kao direktni akter ovdašnjih događaja, privrednik, lovac, prvi čovjek Fondacije Mi za djecu, čovjek koji je obavio hadž, odgovorno tvrdim da političku zbilju u Visokom kontaminiraju  podjednako i SDA i nezavisni kandidat, a da ova općina nema niti jedan politički ili društveni problem koji se ne može riješiti dogovorom.
Zašto sada na kraju aktuelnog mandata, sinoć saznajemo od predsjedavajuće OV Visoko koliku platu ima načelnica i da je predsjednik Turske obećao izgradnju vodovodne mreže u Visokom.
Oni sa boljim pamćenjem će se sjetiti stručnih delagacija iz Turske koje su sagledavale projekat vodosnabdijevanja i kanalizacije uz obećanih 15 miliona KM kao pomoći pobratimljenog Altindaga. Da li je realizacija tog projekta propala zbog Vas poštovani građani ili zbog opozicionih stranaka u vijeću?  Naravno da nije, krivci su akteri koji Vas danas ubjeđuju da će riješiti problem koje su bili obećali u mandatu koji im je pri kraju, a koji će opteretiti kreditnim zaduženjem od 9 miliona KM.

Poštovani građani, ne dozvolite da Vašom pameću i slobodnim izborom volje manipuliraju kadrovi koji su sve u životu stekli političkim obmanama i lojalnošću vladajućim političkim strukturama, a sada joj se kao suprotstavljaju. Politički je neozbiljno, građanski neodgovorno u svakoj normalnoj državi da politički kadrovi svoje pozicije ostvaruju političkim putem, a da se onda u istom mandatu pokušavaju dokazati kao samostalni i nezavisni.

Zbog svega rečenog, još jednom koristim priliku da svim građanima koji se smatraju politički zrelim i odgovornim poručim da promisle o perspektivi Općine Visoko, a ne da nasjedaju emotivnoj igri unutar jedne te iste politike SDA i nezavisnog kandidata.

Poštovani građani, birajte sebi odgovornu vlast, a ne budite žrtva političkog cirkusa u kome glasate za jedne, a protiv drugih, a da ni sami ne znate šta dobijate ili gubite.

Click to comment

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

NAJNOVIJE

Na Vrh