Politika

Upalimo svjetlo u našem gradu!

Zalaganje za razvoj općine Visoko mora biti prioritet djelovanja svih aktera i prioritet napora koji se ulažu. Zamislite sljedeću situaciju! Imate ideju za neki posao, želite da pokrenete svoju firmu, a ne raspolažete dovoljnim kapitalom odnosno finansijskim sredstvima. Zbog toga se obraćate instituciji koja će Vam pomoći da pronađete investitora, obezbjedi Vam besplatan prostor i pomogne da razvijete poslovanje, pronađete klijente i unaprijedi prilike u kojima djelujete.

Međutim, to nije sve. Takva institucija postaje Vaš partner, pronalazi rješenja za Vaše izazove, pokušava da popravi privrednu situaciju i dovlači bespovratna donatorska sredstva u naše Visoko. Zvuči nestvarno, zar ne?

Međutim, vjerovali ili ne, takve institucije postoje čak i u Bosni i Hercegovini i nazivaju se Agencije za razvoj. Pa zašto nam je potrebna Agencija za razvoj općine Visoko? Odgovor na ovo pitanje je krajnje jednostavan. Dovoljno je samo da pogledamo Tešanj i Žepče koji su dobili titulu jednih od najpoželjnijih mjesta za investiranje u Europi. Zar mi ne možemo biti takvi? Zar mi, pored povoljnijeg geografskog položaja, velikog broja radnika i sposobnost kadra ne možemo biti čak i bolji, jednaki sigurno možemo.

Pa šta je Agencija za razvoj općine Visoko? Osnovni cilj i zadatak Agencije treba biti praćenje prioriteta u razvoju općine Visoko, kao i to da ona mora biti glavni akter u pripremi, implementaciji i realizaciji projekata i uspostavljanju partnerstava za razvojne aktivnosti našeg Visokog. Agencija bi bila općinska institucija, dakle osnivač bi bila upravo Općina Visoko.

Šta se može učiniti sa Agencijom? Mogućnosti koje Agencija nudi su brojne, a ovdje navodim samo neke:
– Omogućavanje investicija u Visoko,
– Implementacija projekata kojima se rješavaju problemi sa kojima se suočavaju stanovnici općine,
– Formiranje inkubatora za razvoj malih i srednjih preduzeća (besplatan prostor, stručna pomoć za pokretače biznisa, besplatna kancelarija),
– Besplatne edukacije i usavršavanja za nezaposlene osobe, privrednike, osobe koje žele usavršiti vještine,
– Istraživanje potreba stanovnika općine Visoko u odgovarajućim segmentima,
– Dobijanje bespovratnih sredstava za unapređenje socio-ekonomskog položaja mladih, penzionera, nezaposlenih, boračke-populacije,
– Povećanje stepena zaposlenosti itd.
Kako vidimo, mogućnosti su brojne. Ono što bi bilo potrebno jeste da se razumije i shvati važnost osnivanja i postojanja Agencije za razvoj općine Visoko.

Kao neko ko ima mogućnost da uđe u OV Visoko, zalagat ću se za pokretanje Agencije jer smatram da sa njom možemo riješiti i druge probleme sa kojima se suočavamo. Međutim, da bismo bili u mogućnosti da ovo realizujemo potrebno je da izađete na izbore 2. oktobra i da svoj glas povjerite kandidatima BPS-a i za načelnicu odaberemo Amru Babić, jer među našim kandidatima ima mladih, sposobnih i iskusnih pojedinaca koji razumiju potrebu i znaju pravi način kako bi se osnovala Agencija. Svjesni smo činjenice da nas drugi osporavaju, svjesni smo i činjenice da druge političke opcije ne razumiju naše ideje. Međutim, svjesni smo i značaja koju ovakva ideja ima i koliko benefita i koristi može donijeti naša inicijativa. Zato je neophodno da nas podržite, kako bismo naše ideje mogli relizovati. A mi znamo kako! Među našim kandidatima su najbolji studenti svojih fakulteta, najmlađi projekt i program menadžer u BiH, najviše mladih i sposobnih.
UPALIMO SVJETLO U NAŠEM GRADU, UPALIMO SVJETLO U NAŠEM VISOKOM!

Click to comment

Ostavite Komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

NAJNOVIJE

Na Vrh